У школах Генічеська розповідають про Джанк-фуд

20:40

Генічеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжує проводити зустрічі з юнаками шкіл м. Генічеськ. Темою останньої бесіди стала популярна серед молоді «джанк їжа».

Джанк-фуд – «їжа-сміття», або «порожні калорії» – це продукти, які мають високу енергетичну цінність, підвищений вміст солі, цукру, жирів і добавок. Таку назву перерахованій вище їжі дала Всесвітня організація споживачів, стурбована зростаючою захворюваністю підростаючого покоління, адже наслідки частого вживання таких продуктів – ожиріння, серцево-судинні захворювання та навіть звикання і залежність.

Зрозуміло, припинити вживання тих же батончиків, сухариків, кави «три в одному» або закрити фаст-фуди нереально, тому єдиний вихід – змінювати харчові звички наших дітей та їх батьтків.

Чіпси

Знайомі всім чіпси можуть призвести до розладу нервової системи. Цей продукт перенасичений сіллю (у 1 пачці чіпсів (35 гр) – 2/3 добової норми солі), добавками (ароматизаторами, барвниками), різними видами жирів, містить трансізомери, проканцерогенні речовини. Наслідки вживання чіпсів – погіршення роботи печінки, нирок, збільшення ризику розвитку серцево-судинних хвороб, анемії та недокрів’я, руйнування клітин нервової і кровотворної систем. Чіпси – одна з причин стомлення і дратівливості. Особливо протипоказаний цей продукт гіпертонікам.

Вчені з’ясували, що картопляні чіпси, картопля фрі і гамбургери містять канцерогени (зокрема, акриламід). А акриламід викликає мутації генів, адже досліди на тваринах показали, що ця речовина викликає злоякісні пухлини шлунка, вражає центральну та периферичну нервову системи.

Замінник цукру – гірше цукру

Будь-який замінник цукру призводить до серйозного порушення обміну речовин. Вживаючи замінники, рецептори язика дають оманливий сигнал організму, що до нього надходить глюкоза. Як результат, виникає слабкість, запаморочення.

Шоколадні батончики

Реклама шоколадок часто пропонує вгамувати ними голод або швидко перекусити. І хоча шоколад та какао і справді є корисними, завжди потрібно звертати увагу на склад продукту: деякі виробники додають у батончики сою змість натуральних бобів какао.

До речі, цукерки та більшість солодощів містять не тільки багато цукру, але й різні шкідливі барвники. Живильні речовини, приміром, у льодяниках повністю відсутні.

Продуктми, що містять «порожні калорії» та велику кількість вуглеводів є білий рис, білий хліб, печиво та інші зернові, які піддалися повній обробці.

Також величезною кількістю калорій та незначним вмістом мікроелементів відрізняється картопля фрі. Адже всі «представники» «джанк-фуд» – це переважно рафінована їжа, неприродна або та, що містить неприродні елементи.

Тому найпростіша порада – віддавати перевагу корисним продуктам: овочам, зелені, фруктам (а не сокам), м’ясу, яйцям.

Фахівці Генічеського районного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області сподіваються, що подібні зустрічі з підлітками дадуть позитивні результати і допоможуть у виборі на користь здорового харчування.

Генічеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитися новиною
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
загрузка...

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: